ayurvedisk mad

Lad dig inspirere i din madlavning til at få flere friske råvarer ind i din kost, flere farver og så mange smagsnuancer som muligt. 

I ayurveda opererer vi med at spise hvert måltid med så mange af regnbuens farver som muligt. Herved sikrer vi, at vi får så mange naturlige vitaminer og mineraler med i kosten, så mange smage som muligt og tilgodeser på den måde alle tre doshaer.

Det er noget andet, når vi er i ubalance, stressede eller syge. Så skal vi balancere kosten, og måske tilføje eller mindske forskellige doshaspecifikke madvarer.

I Ayurveda forsøger vi at tilgodese at alle retter indeholder flest mulige af de 6 smagsnuancer. Det sikrer, at kosten er balanceret, og vi ikke pludselig går sukkerkolde og kræver sødt efter endt måltid.

VATA
Personer med Vata-dosha bør minimere overdreven indtagelse af bitter, stærk/krydret og sammensnerpende smag i maden, da disse styrker luft-elementet og producerer for meget luft i systemet, der kan give forstoppelse og tørhed i hud og led. Mad med sød, sur og salt smag anbefales til personer med Vata-dosha.

PITTA
Personer med Pitta-dosha bør minimere overdreven indtagelse af sur, salt og stærk/krydret mad, da disse forstærker ilden i kroppen. Derimod er sød, bitter og sammensnerpende mad fordelagtig for dem.

KAPHA
Personer med Kapha-dosha bør minimere overdreven indtagelse af mad med sød, sur og salt smag, da dette styrker vand-elementet i kroppen. Mad med stærk/krydret, bitter og sammensnerpende smag er bedre egnet til dem.

De 6 smage

SØD

Den søde smag er en kombination af naturelementerne jord og vand.

Den søde smag findes i fødevarer som ris, sukker, mælk, hvede, dadler og ahornsirup. Kendetegnene ved søde fødevarer er ofte fedtede, kølende og tunge.

Den søde smag styrker livets essens. Når den indtages i moderate mængder, har den en positiv virkning på kroppen.

Ved korrekt brug fremmer søde fødevarer styrke og lang levetid.

Sødt forbedrer sanseopfattelsen, teint, stemme samt sundheden i hud og hår.

Den søde smag kan lindre tørst og en brændende fornemmelse og virke styrkende.

Desuden fremmer den stabilitet.

På trods af alle disse gode egenskaber kan overdrevent forbrug af søde fødevarer føre til mange forstyrrelser, såsom en forøgelse af Kapha, forkølelse, hoste, tilstopning, følelse af tyngde, appetitmangel, sløvhed og fedme. 

Desuden kan det føre til tilstopninger i lymfesystemet, tumorer, ødemer, diabetes og fibrocystiske forandringer i brystet.

Den søde smag i Ayurveda øger Kapha og beroliger Vata og Pitta.

SUR

Den sure smag er en kombination af naturelementerne jord og ild.

Den sure smag findes i fødevarer som citrusfrugter, sur fløde, yoghurt, eddike, ost, citroner og lime, hvide druer og fermenterede fødevarer.

Egenskaberne ved sure fødevarer er flydende, lette, opvarmende og fedtede.

Når de indtages i moderate mængder, virker de forfriskende og smager dejligt; de stimulerer appetitten og spytproduktionen, forbedrer fordøjelsen, styrker kroppens energi, nærer hjertet og oplyser sindet.

Overdrevent forbrug af sure fødevarer kan derimod føre til overdreven tørst, hyperaciditet (for meget mavesyre), halsbrand, mavesår i mave-tarmkanalen og følsomme tænder.

Deres tendens til gæring kan have en toksisk effekt på blodet og forårsage problemer som hudinflammationer, akne, eksem og psoriasis.

Den varme kvalitet af sure fødevarer kan føre til en oversyring af kroppen og forårsage brændende fornemmelser i halsen, brystet, hjertet, blæren og urinrøret.

Den sure smag i Ayurveda forstærker Pitta og Kapha og reducerer Vata.

SALT

Den salte smag er en kombination af naturelementerne vand og ild.

Eksempler på fødevarer med en salt smag er havsalt, stensalt og tang (som kelp). Salt er opvarmende, tungt og fedtet.

På grund af dets tilknytning til vandelementet fremmer det fordøjelsen, og takket være dets forbindelse til ildelementet lindrer det kramper og smerter i tyktarmen.

Når det indtages i moderate mængder, fremmer salt vækst og regulerer kroppens elektrolytbalance.

Det stimulerer spytproduktionen, forbedrer farven på mad og understøtter fordøjelsesprocesserne.

For meget salt i kosten kan føre til en overdreven styrkelse af Pitta og Kapha, gøre blodet tykt, forårsage forhøjet blodtryk og forværre hudproblemer.

Overdrevent saltforbrug kan desuden resultere i varmefornemmelser, besvimelse, rynkedannelse og hårtab. Desuden kan det medføre ødemer.

Den salte smag i Ayurveda forstærker Pitta og Kapha og reducerer Vata.

STÆRK

Den stækre/krydrede smag er en kombination af naturelementerne ild og luft.

Den stærke/krydrede smag findes i forskellige typer peber (Cayenne, chili, sort peber) samt i løg, radiser, hvidløg, sennep og ingefær.

Dens egenskaber er lette, tørre og opvarmende. Når den indtages i moderate mængder, forbedrer den fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer samt renser munden. Derudover renser den bihulerne ved at stimulere produktionen af tårevæske.

Den stærke og krydrede smag fremmer blodcirkulationen, opløser blodpropper, understøtter udskillelsen af affaldsstoffer, dræber patogener og parasitter og fremmer klarhed i sanseopfattelsen.

Men overdreven indtagelse af stærke fødevarer kan medføre negative reaktioner og forårsage brændende fornemmelser, kvælningsfornemmelser, besvimelse og udmattelse. Da den skarpe smag forstærker Pitta, kan den føre til diarré, halsbrand og kvalme.

På grund af dens forbindelse til elementerne ild og vand kan stærke og krydrede fødevarer også forstærke Vata, hvilket kan føre til svimmelhed, rysten, søvnløshed og smerter i benmusklerne. Mave-tarmsår, astma, colitis (tyktarmsbetændelse) og hudproblemer kan også blive forværret.

Den stærke og krydrede smag i Ayurveda forstærker Pitta og Vata og reducerer Kapha.

BITTER

Den bitre smag er en kombination af naturelementerne luft og æter/rum.

Denne smag findes i kaffe, bitter melon, aloe vera, rabarber og urter som bukkehorn, gurkemeje, mælkebøtterod og sandeltræ.

Bitter er en af de smage, som vi i den vestlige verden ikke er gode til at indtage og vi derfor ofte mangler. 

Dens natur er kølig, let og tør. Selvom den bitre smag isoleret set ikke er særligt velsmagende, forbedrer den andre smagsoplevelser.

Desuden virker den afgiftende, dræber patogener og lindrer brændende fornemmelser, kløe og genstridige hudproblemer.

Derudover sænker den feber og styrker hudens og musklernes fasthed. I små mængder kan den reducere gasdannelse i tarmen og stimulere fordøjelsen. Generelt virker den tørrende på kroppen og mindsker fedt, knoglemarv, urin og afføring.

Overdrevent indtag af bitre fødevarer kan svække plasma, blod, muskler, fedt, knoglemarv og sæd.

Ekstrem tørhed, udmattelse og træthed kan være resultatet af overdreven indtagelse af bitre fødevarer og urter.

Den bitre smag i Ayurveda forstærker Vata og reducerer Pitta og Kapha.

sammensnerpende

Den sammensnerpende smag også kaldet astringerende er en kombination af naturelementerne jord og luft.

Den sammensnerpende smag findes i umodne bananer, granatæbler, kikærter, grønne bønner, tørrede gule ærter, okra, lotussamlinger og Arjuna samt i alun.

Dens natur er kølende, udtørrende og tung, og den skaber en tør, kvælende fornemmelse i halsen.

Den understøtter heling af sår og stopper blødninger ved at fremme blodets koagulation.

Overdreven indtagelse af sammensnerpende smage kan forårsage tørhed i munden, talebesvær og forstoppelse samt oppustethed, hjertekramper og nedsat blodcirkulation og stofskifte.

Derudover kan den sammensnerpende smag medføre udmattelse, kramper og andre neuromuskulære Vata-forstyrrelser.

Den sammensnerpende smag i Ayurveda øger Vata og beroliger Pitta og Kapha.