dosha

Dosha er et begreb fra Ayurveda, der refererer til vores egen unikke fysiske og mentale sammensætning, som påvirker vores liv og vores personlige velbefindende. Der findes tre doshaer: Vata, Pitta og Kapha, og de tager udgangspunkt i naturens fem elementer:
æter/rum, luft, ild, vand og jord.

Hver enkelt af os er født med en unik dosha-fordeling, som er en kombination af alle tre doshaer og de fem elementer i større eller mindre grad. Fordelingen af Doshaerne er udslagsgivende for vores personlighed, den unikke og specifikke fysiske, følelsesmæssige og psykiske natur, vi hver især er født med, så vel som vores styrker og svagheder. 

Den unikke Dosha, vi er født med, hedder Prakriti. Som oftest bliver vi født med en dominerende dosha, andre har en kombination af to dominerende og i sjældne tilfælde findes alle tre Doshaer ligeligt repræsenteret. Det giver i alt mulighed for 10 forskellige doshakombinationer.

I vesten har vi fortolket begrebet Dosha som natur eller type og en energi i krop og sind, og det er også på den måde det praktisk omsættes. Vores natur/type kan være i balance eller i ubalance. I balance er alt godt, men ubalancer sætter sig i krop og sind og kan udvikle sig til sygdom og andre problemer på sigt. 

På sanskrit betyder dosha oprindeligt ’det, der kan forårsage problemer’ (hvis ikke det er i balance). Vores Dosha-tilstand her og nu er et billede af vores fysiske, mentale og psykiske tilstand og benævnes Vikriti.

VATA

Vata Dosha er en af de tre fundamentale energier (doshas) i Ayurveda, der repræsenterer luft og æter.

Når Vata er i balance, oplever kroppen og sindet en lethed, fleksibilitet og kreativitet. Man føler sig energisk, inspireret kreativ og mentalt klar.

Fysisk manifesterer Vata i balance sig som en sund fordøjelse, god cirkulation og smidige led.

I ubalance kan Vata føre til tørhed i huden, oppustethed, søvnproblemer og uregelmæssigheder i fordøjelsen.

Mentalt kan Vata-ubalance skabe angst, rastløshed, flyvskhed, depression og koncentrationsbesvær.

Det er derfor vigtigt at finde måder at berolige Vata på gennem kost, rutiner og livsstil, der fremmer jordforbindelse og stabilitet.

PITTA

Pitta Dosha repræsenterer ild og vand, og er ansvarlig for kroppens transformationer, herunder fordøjelsen og stofskiftet.

Når Pitta er i balance, opleves en stærk fordøjelse, god koncentration og en følelse af målrettethed. Man føler sig selvsikker, beslutsom, grounded og har en klar tankegang.

Fysisk viser en balanceret Pitta sig som en glødende hud, sund kropstemperatur og en naturlig energi.

I ubalance kan Pitta føre til overophedning, hudproblemer som rødme eller akne, og fordøjelsesproblemer som sure opstød.

Mentalt kan det skabe irritation, vrede, utålmodighed, ansvarsfralæggelse og en tendens til perfektionisme.

For at genoprette balancen er det vigtigt at køle og berolige Pitta gennem passende kost, kølende aktiviteter og stressreduktion.

KAPHA

Kapha Dosha repræsenterer jord og vand, og er kendetegnet ved stabilitet, struktur og opbyggelse i kroppen og sindet.

Når Kapha er i balance, opleves en stærk fysik, en stabil energi, og en rolig og kærlig personlighed. Man føler sig jordforbundet, loyal og tålmodig.

Fysisk manifesterer en balanceret Kapha sig som en sund immunitet, smidige led og en jævn energi gennem dagen.

I ubalance kan Kapha føre til vægtøgning, tunghed, træghed i fordøjelsen og overbelastning af lungerne.

Mentalt kan det resultere i sløvhed, apati og en tendens til at holde fast i ting eller følelser .

For at bringe Kapha tilbage i balance er det vigtigt at stimulere krop og sind med bevægelse, let kost og nye oplevelser.