Supper

I ayurveda anbefales det at spise let om aftenen, da fordøjelsen naturligt bliver svagere sidst på dagen. Varme, nærende supper er derfor et ideelt aftensmåltid – de er lette at fordøje og beroliger kroppen inden sengetid. Ifølge ayurveda stimulerer varm mad fordøjelsesilden (agni) og hjælper med at skabe balance i kroppen.

Supper kan tilpasses de tre doshaer:
✨ Vata har gavn af varme, cremede supper med sunde fedtstoffer.
🔥 Pitta balanceres med milde, kølende ingredienser som squash og kokosmælk.
🌿 Kapha har bedst af lette, krydrede supper, der giver varme og energi.

De nedenstående to supper kan varieres på mange forskellige måder. På nettet kan du nemt finde de grøntsager og krydderier, der er gode til at balancere de forskellige doshaer og tilberede din suppe, så den passer til din dosha. Jeg har lavet den med blomkål, butternutsquash, broccoli, squash og mange andre grøntsager – det er kun fantasien og måske din dosha der sætter grænser.

En simpel og lækker måde at nære kroppen i harmoni med ayurveda!

HOKKAIDOGRÆSKARSUPPE (Vata og Kapha)

RØDBEDESUPPE (Vata og Kapha)

BAGT PORRE & FENNIKELSUPPE (Pitta og Vata)

Græskarsuppe

Opskrift på hokkaidogræskarsuppe

En cremet og krydret suppe, der giver varme og balance i Kapha-sæsonen (også god til Vata).

INGREDIENSER:

  • 1 hokkaido græskar, renset og skåret i grove stykker
  • 2 spsk olivenolie eller ghee
  • Salt og peber
  • 1 løg, finthakket
  • 3-5 fed hvidløg, finthakket
  • 2-3 cm frisk ingefær, revet
  • ½ grøn chili, finthakket
  • ½ rød chili, finthakket
  • 1 liter vand
  • 1 god økologisk vegetarbouillon
  • 1 dl kokosmælk eller til Vata kan du bruge piskefløde (valgfrit)
  • Saften af ½ citron

TOPPINGS:

  • 3 spsk tern af friskskåret mango
  • Frisk koriander, hakket eller andre krydderurter, du foretrækker
  • Ristede nødder, mandler, kokosflager og/eller frø
  • En klat kokos- eller sojayoghurt. Til Vata kan du også bruge cremefraiche
  • Et drizzle figensirup eller balsamicosirup for et sødt modspil

TILBEREDNING:
Forvarm ovnen til 180°C. Vend græskarstykkerne med olivenolie eller ghee, salt og peber, og bag dem i ovnen i ca. 45 minutter, indtil de er møre.

Opvarm olivenolie eller ghee i en stor gryde ved lav varme. Tilsæt løg, hvidløg og ingefær, og sautér i et par minutter, indtil løgene bliver klare.Tilsæt chili og lad det sautere kort, inden de bagte græskar kommes i gryden.

Dæk med vand, og tilsæt bouillon. Lad suppen simre i ca. 15 minutter. Blend suppen jævn med en stavblender. Tilsæt kokosmælk eller fløde, og smag til med citronsaft.

Server med dine foretrukne toppings og nyd en skål varmende, krydret velvære.

Rødbedesuppe

Opskrift på rødbedesuppe

Endnu en cremet og krydret suppe, der giver varme og balance i Kapha-sæsonen (også god til Vata), hvor græskar er erstattet med rødbeder.

INGREDIENSER:

  • 500 gram skrællede rødbeder, skåret i grove stykker
  • 2 spsk olivenolie eller ghee
  • Salt og peber
  • 1 løg, finthakket
  • 3-5 fed hvidløg, finthakket
  • 2-3 cm frisk ingefær, revet
  • ½ grøn chili, finthakket
  • ½ rød chili, finthakket
  • 1 liter vand
  • 1 god økologisk vegetarbouillon
  • 1 dl kokosmælk eller til Vata kan du bruge piskefløde (valgfrit)
  • Saften af ½ citron

TOPPINGS:

  • 3 spsk tern af friskskåret mango
  • Frisk koriander, hakket eller andre krydderurter, du foretrækker
  • Ristede nødder, mandler, kokosflager og/eller frø
  • En klat kokos- eller sojayoghurt. Til Vata kan du også bruge cremefraiche
  • Et drizzle figensirup eller balsamicosirup for et sødt modspil

TILBEREDNING:
Forvarm ovnen til 180°C. Vend rødbedestykkerne med olivenolie eller ghee, salt og peber, og bag dem i ovnen i ca. 45 minutter, indtil de er møre.

Opvarm olivenolie eller ghee i en stor gryde ved lav varme. Tilsæt løg, hvidløg og ingefær, og sautér i et par minutter, indtil løgene bliver klare.Tilsæt chili og lad det sautere kort, inden de bagte rødebeder kommes i gryden.

Dæk med vand, og tilsæt bouillon. Lad suppen simre i ca. 15 minutter. Blend suppen jævn med en stavblender. Tilsæt kokosmælk eller fløde, og smag til med citronsaft.

Server med dine foretrukne toppings og nyd en skål varmende, krydret velvære.

porre & fennikelsuppe

Fennikel har en spændende anis-smag og dens bløde tekstur og sødme giver sammen med de bagte porrer en beroligende suppe, der er ideel til Vata og Pitta.

Fennikel er en fiberrig grøntsag og indeholder vigtige vitaminer og mineraler som vitamin A og C, folinsyre, jern og zink. Porrer er også fibberig og indeholder A og B vitaminer samt kalium og zink.

Når man bager grøntsager i ovnen, inden de tilsættes i en suppe, giver det en mere luksuriøs tekstur og en dyb og fuldkommen smag. Server og pynt evt. med lidt ristede valnødder, hasselnødder, mandler og/eller kerner efter smag, som du måske har ristet af på panden eller i oven med lidt salt.

Du kan også putte lidt glaskålssalat i suppen og måske lidt rødbedehummus. Gerne det hele på én gang, så du får mest mulig farve og tekstur i suppen.

INGREDIENSER:

  • 2 porrer
  • 1 fennikel
  • 400 ml grøntsagsbouillon
  • Saften fra ½ citron
  • 1 håndfuld frisk hakket basilikum eller 1 spsk tørret
  • ½ tsk paprika
  • 3 store laurbærblade
  • Salt og peber
  • 3 dl piskefløde

TILBEREDNING:
Rens porrerne og skær dem i skiver. Opvarm ovnen til 180 grader. Spred porreskiverne ud på en bageplade og dryp med olivenolie og lidt salt og peber og sæt i ovnen og bag til de er bløde ca. 30 minutter.

Skær fennikel i skiver og put i en gryde med 400 ml. grøntsagsbouillon, citron basilikum, paprika, laurbærblade og bring i kog.

Skru ned og lad suppen simre og put porrerne, kog op og lad så simre i 20 minutter.

Fjern laurbærbladene og purér suppen med stavblender eller i en blender. Indrømmet, så kan laurbærbladene være lidt svære at finde blandt porrerne, så tag så store blade som muligt, så du lettere kan finde dem.

Tilsæt piskefløde og smag til med salt og peber og måske et yderligere skvæt friskpresset citron.

Server i skåle og pynt efter regnbuens farver. Fx med glaskålssalat og rødebedehummus og drys med nødder og kerner.

FIF: Nogle gange kan det være svært at få familien med på nye sunde vaner og overvejende vegetarisk mad. Server med bacontern til dem der savner kød. Så kan de drysse det på suppen.